cookandherbheading

Tropaeolum tuberosum, oost Indische kersknol, Mashua, kapucijnknol, anua.

Broedknollen: 1 grote knoll voor 1,5 euro, enkel in het najaar van december tot april

Verkrijgbaar als plantgoed vanaf april tot eind mei: 3,5 euro ( P1,5l), P9 : 2 euro van stek ..

Verschillende soorten elk jaar soms anders aangeboden.

Tropaeolum tuberosum ssp., Ken ashlett, Columbiaanse, Flame, wilde

In de tuin: Oorsprong Andesgebergte, zuid Amerika. Niet winterhard, zon, groene plant, klimmende, zéér goed door laatbare humusrijke en mulchrijke grond. Bloei, geel, eind oktober voor de Ken Ashlett, voorkweken in maart, april in pot en na de ijsheiligen uitplanten op 30 cm, voor goede productie niet meer na eind mei uitplanten. In mengcultuur met oca, Yacon, Ulluco en aardappels. Alle soorten zijn daglengtegevoelig( uitgezonderd de Ken Ashlett iets vroeger is. Deze cultivar, is enkele weken eerder productief, alhoewel de andere soorten ook goed productief zijn. Oogsten na of net voor de eerste vorst, eind november voor grote productie ( tot 3 kg per plant). Of beschermen met vliesdoek bij vroege vorst, vorstvrij bewaren, koel in potgrond bewaren. Blad verdwijnt bij de eerste vorst, vorstvrij overwinteren. Vermeerdert zichzelf ondergronds door de uitlopers en tuber (knollen). Opbrengst gemiddeld 1 kg tot 3 kg bij rijke grond( goed gemulchd en eind augustus beetje aanaarden)

Bevat als plantendoctor in de tuin uiteraard ook alle positieve eigenschappen van de gewone Oost Indische kers.

In de keuken: voornamelijk gebruikt: de knol in het najaar ongeschild rauw of gerookt, kort gegrild, rauw gemarineerd ( mooie kleuren blijven dan ook bewaard). Kort gekookt of mee gestoofd of kort gebakken voor ÈÈnpansgerechten en stoofschotels hier verlies je wel de bijzondere kleuren. Rauw pittige gember radijssmaak, gekookt licht bloemig fris en bijzonder, aromatisch, minder pittig en bijzondere aroma’s van fruitig, peperachtig tot nootmuskaat. Wordt in de Andes ook ijs van gemaakt en met chocolade verorbert, de Kapucijnknol is lustremmend en dus een anti afrodisiacum.

Bladeren en bloemen kunnen ook gegeten worden maar zijn minder smakelijk en iet bloemproductief als de gewone Oost Indische kers.

Foto20100110170241

© 2011 Wim Maes  |  www.kruidenwereld.be - www.cookandherb.be 

logocookandherb
MashuaFlameTropaeolumtuberosumPC210049

Cook and Herb Kruidenwereld

Wim Maes

Nieuw Adres vanaf 1juli 2014 Correspondentieadres: Horsebaan 2 bus B 2900 Schoten

tel: 0499/71 29 48 - tel.0486/939123 - info@kruidenwereld.be

Kwekerij en Tuinen

Toegang Orangerie Kasteelpark Vordenstein : culinaire tuinen en kwekerij via parking Kopstraat (tov.huis nr 10) te Schoten :

Steeds welkom op afspraak . Afhalingen en bestellingen, mogelijk tot afhaling tijdens de kantooruren van maandag tem vrijdag.  Dagverse natuurlijke groenten, kruiden en eetbare bloemen, alsook plantgoed en zaden van kruiden  en bijzondere groenten volgens seizoen aanbod.

Of  raadpleeg onze extra opendeurdagen weekend opening activiteiten