cookandherbheading
Foto20100110170241

© 2011 Wim Maes  |  www.kruidenwereld.be - www.cookandherb.be 

logocookandherb
Oxalistuberosum3kleurenP1030293

 

 

Oxalis tuberosum - Oca , klaverzuringknol.

Broedknollen: 5 knollen voor 2,9 euro( 3 kleuren); enkel in het najaar van december tot eind april. Mengeling van wit, oranje en roos.

Verkrijgbaar als plantgoed vanaf april tot eind mei: 2,5 euro ( P1,5l) of 1,5 ( p9) op kleur geselecteerd.

Soms verkrijgbaar in wit, roos, oranje, geel, geel gevlamd, bordeauxrood, paarszwart.

Oxalis tuberosum in de tuin: Oorsprong Andesgebergte, zuid Amerika. Niet winterhard, halfzon – tot zon, groene plant (slechts boven 5∞c ), goed door laatbare humusrijke tot halfarme grond. Bloei, wit, eind september, voorkweken in maart, april in pot en na de ijsheiligen uitplanten op 30 cm, voor goede productie niet meer na eind mei uitplanten. In mengcultuur met Mashua, Yacon, Ulluco en aardappels. Alle soorten zijn daglengtegevoelig( uitgezonderd de roze in New Zeeland gewijzigde cultivar, is enkel weken eerder productief. Oogsten na of net voor de eerste vorst, eind november voor grote productie ( tot 3 kg per plant). Of beschermen met vliesdoek bij vroege vorst, vorstvrij bewaren, koel in potgrond bewaren. Blad verdwijnt bij de eerste vorst, vorstvrij overwinteren. Vermeerdert zichzelf ondergronds door de uitlopers en tuber (knollen). Opbrengst gemiddeld 1 kg tot 3 kg bij rijke grond( goed gemulchd en eind augustus beetje aanaarden) In Europa is het oxaalzuur gehalte aanvaarbaar zoals spinazie ( voor de iets zoetere roze cultivar) tot het gehalte van zuring of zurkel voor de andere kleuren. Bij blootleggen aan daglicht gedurende 70 tal uren, wordt het oxaalzuur minimaal en bij vervolgens koken bijna nihil.

Opmerking !!Nierpatiënten en mensen met nieraandoeningen mogen geen oxaalzuur bevattende voeding eten, zoals spinazie, zuring, oxalis, rabarber.. In de Andes wordt ook het blad gebruikt voor zijn medicinale eigenschappen.

Oxalis tuberosum in de keuken: voornamelijk gebruikt: de knol in het najaar ongeschild rauw of gerookt, kort gegrild, rauw gemarineerd ( mooie kleuren blijven dan ook bewaard). Kort gekookt of mee gestoofd of kort gebakken voor ÈÈnpansgerechten en stoofschotels hier verlies je wel de bijzondere kleuren. Rauw frisse zure tot aromatische smaak, gekookt licht bloemig fris en bijzonder. Erkend als voedingsgewas op de Europese lijst van Nouvelles vegetables.

Cook and Herb Kruidenwereld

Wim Maes

Nieuw Adres vanaf 1juli 2014 Correspondentieadres: Horsebaan 2 bus B 2900 Schoten

tel: 0499/71 29 48 - tel.0486/939123 - info@kruidenwereld.be

Kwekerij en Tuinen

Toegang Orangerie Kasteelpark Vordenstein : culinaire tuinen en kwekerij via parking Kopstraat (tov.huis nr 10) te Schoten :

Steeds welkom op afspraak . Afhalingen en bestellingen, mogelijk tot afhaling tijdens de kantooruren van maandag tem vrijdag.  Dagverse natuurlijke groenten, kruiden en eetbare bloemen, alsook plantgoed en zaden van kruiden  en bijzondere groenten volgens seizoen aanbod.

Of  raadpleeg onze extra opendeurdagen weekend opening activiteiten